Afgelopen vrijdag hebben wij het seizoen afgesloten met een barbecue op het landgoed van Frits.

Het was een geslaagde avond en voor mij kostentechnisch zelfs boven verwachting. In mijn terugblik op het seizoen heb ik een enkele opmerking gemaakt over mijn precaire financiële situatie. Jan W. en Bauke hebben hier adequaat op gereageerd door mijn barbecuebijdrage voor hun rekening te nemen. En dat was voor de heren natuurlijk geen enkel probleem want Bauke heeft al 4x zijn schaapjes op het droge en Jan W. verdient kapitalen in de louche autobranche. Binnen zijn bedrijf is Jan de specialist in sjoemelsoftware. Het was trouwens een wonder dat Bauke op de barbecue aanwezig kon zijn, aangezien hij 9 maanden van het jaar vakantie viert in tropische oorden. Het mooie is dat de heren ook hebben toegezegd om de komende jaren mijn LBC-contributie te betalen. Jan W. vond het overigens wel nodig om de hele avond met een grote, witte, plastic bril rond te lopen. Vanuit diverse hoeken werd Jan geadviseerd om die bril te verstoppen. De immer vriendelijke Linda was nog het meest coulant: ‘het is mijn smaak niet’….. Maar op de badmintonbaan doet Jan niets met onze goedbedoelde adviezen en ook tijdens de barbecue had Jan geen oor voor mensen die het beste met hem voor hebben.

Er waren trouwens wel meer mensen die zich wat gek gedroegen tijdens de barbecue. Zo waren Japke en Carla erg in de war als iemand het woord ‘worst’ in de mond nam. Hoewel beide dames al enige tijd niet meer in groep 7 van de basisschool zitten, hield het gegiechel de hele avond aan. Ik moet wel zeggen dat Klaas Arie opmerkelijk snel aanhaakte op het niveau van de dames.

En tijdens zo’n barbecue kan je elkaar in een gemoedelijke sfeer natuurlijk altijd attenderen op een aantal mogelijke verbeterpunten. Iedereen weet dat Carla iedere dinsdagavond wel heel erg fanatiek op de baan rondloopt. Na het winnen van een huis-tuin-en-keuken-potje, staat ze een kwartier euforisch te juichen. En als medespeler van Carla heb je het ook niet gemakkelijk, want na ieder klein foutje krijg je een dodelijke blik toegeworpen. Carla was ook erg boos op mij omdat ik geen stukje heb geschreven over de partij waarbij Carla en ik Wim B. met partner met 21-3 van de baan veegden. Maar daar ga ik natuurlijk geen stukje over schrijven, want dat is natuurlijk niet leuk voor Wim B. Bovendien veeg ik Wim B. wekelijks van de baan, dus echt vermeldenswaardig is het ook niet.

Japke heeft een ander probleem en dat is een volstrekt gebrek aan focus. Je hoeft maar over een worst te beginnen en ze gaat de hele avond schaterend over de baan. En dat gaat dan jammer genoeg weer ten koste van de focus op de aangrenzende banen. Het bijzondere is dat Japke werkzaam is bij de Intensive Care in het MCL. Als u levensbedreigend gewond bent geraakt, dan kan ik alleen een ding adviseren: ga naar Groningen! Het is een stukje rijden, maar de kans op overleven is vele malen groter.

Sietske heeft de hele avond lopen vertellen dat zij dankzij haar feilloze techniek moeiteloos jarenlang zonder enige blessure 2 keer per week kan badmintonnen. Daarbij heeft ze natuurlijk wel het voordeel dat zij als ambtenaar mag oefenen in de baas zijn tijd. Nee, zo’n techniek daar kan Mark B. niet aan tippen. Met zijn campingtechniek sukkelt hij van blessure naar blessure.

Het goede nieuws deze avond was in ieder geval dat Rob en Lars volgend jaar weer veel vaker van de partij zullen zijn. Rob zag er strak en afgetraind uit. Dat gold niet voor Lars, maar dat is ook niet nodig omdat Lars uit principiële overwegingen niet over de baan rent, maar wandelt.

Het deed ons recreanten goed dat ook de competitiespelers aanwezig waren; het was één grote familie en van groepjesvorming was volstrekt geen sprake. Een barbecue verbroedert. De decennialange discussie wie nu verantwoordelijk is voor de jaarlijkse contributieverhoging met € 1,50 was opeens geen issue meer. Ik vind de contributieverhoging eigenlijk ook niet zo interessant omdat Bauke en Jan W. voor mij betalen.

De gehele avond had Frits als gastheer de touwtjes strak in handen. Aanvankelijk was hij bang dat hij te veel bier had ingekocht, maar aangezien ook Rob en Mark aanwezig waren werd het overschot al snel een tekort. Het was wel gek dat het gras niet kort gemaaid was, terwijl in het tuinhuis vier elektrische grasmaaiers stonden te blinken. Naarmate de avond vorderde werd het wel wat fris, maar Frits heeft nu al toegezegd dat er volgend jaar heaters geplaatst zullen worden.

Het was een geslaagde avond en gek genoeg zijn er helemaal geen ongelukken gebeurd. Gelet op de gemiddelde leeftijd van de aanwezigen had niemand verrast opgekeken van een paar hartaanvallen en een heupbreuk.

Tenslotte heb ik gister ook vernomen dat het gros van de badmintonners geen enkel benul heeft van het bestaan van de LBC-site. Dit stukje wordt dan ook door ca. 4 mensen gelezen… Geeft niet, ik doe het graag.

Goede vakantie en tot volgend seizoen.

Peter