En zo zit je ineens als voorzitter van LBC een stukje te schrijven voor in de nieuwsbrief. Wel een bijzonder gevoel, want nog niet heel lang geleden stond ik op de maandagavonden bij ONI te spelen met mijn maatjes Niels, Ben (de Jong) en Hylke. Puur recreatief en voornamelijk om het plezier.

En ieder jaar ging ik met een andere vriend mee naar het Poonaweekend; een jaarlijks terugkerend fenomeen van badmintonvereniging Poona’64.

Mijn dochter Dana is, na een jaar training bij BC Stiens, eind 2014 overgestapt naar LBC. Ik kwam haar dan op de maandag- en woensdagavond ophalen en zag dan de LBC “selectie” met veren shuttles trainen. Ik natuurlijk behoorlijk onder de indruk en op één van deze avonden heb ik besloten dat ik mijn recreatieve badmintoncarrière zou gaan verruilen voor een overstap naar LBC.
De eerste partij die ik speelde op de dinsdagavond zal ik niet gauw vergeten; samen met Ben stond ik tegenover Wim Benes en Ronald. Daar waar we bij ONI vrij gemakkelijk onze partijtjes pakten, liep deze eerste pot uit op een 30-29 verlies! De toon was duidelijk gezet. Nadat we ons enkele maanden vermaakt hadden op de dinsdagavond, heb ik Carolien eens voorzichtig benaderd met de vraag of ik ook welkom zou zijn op een trainingsavond bij “de selectie.” De eerste training was een beetje een tegenvaller; de training zelf was echt fantastisch, maar ik wist echt niet dat je een week lang spierpijn kon hebben! De dag erna kon ik mijn veters niet meer vastmaken en moest ik noodgedwongen op slippers naar het werk. Frustrerend om zo direct geconfronteerd te worden met het gebrek aan conditie. Er was werk aan de winkel, héél veel werk.

Nu, twee jaar later hangt de vlag er heel anders bij; de conditie is beter dan ooit en technisch gezien heb ik ook nog enige progressie weten te boeken. Met de trainingsgroep trainen we twee keer per week en in het weekend vaak competitie, in de praktijk houdt dat voor mij in dat ik eigenlijk alleen de vrijdag zonder spierpijn opsta. De trainingsgroep is een hechte groep mensen met een fantastische inzet en er is een hoop dynamiek. Ik voelde me er vanaf het begin direct thuis en vind de manier waarop de andere spelers me in de groep opgenomen hebben echt lovenswaardig!

En toch zijn er wel wat pijnpuntjes: binnen de vereniging lijken er twee werelden te bestaan; de competitiespelers en de recreanten. Er is eigenlijk wat te weinig wisselwerking tussen beide groepen. We moeten als club ook na gaan denken hoe toegankelijk onze trainingsavonden zijn en of we mogelijkheden zien voor recreatieve spelers die nog wat willen opsteken. Deze kloof tussen de competitiespelers en de recreanten zullen we moeten dichten want we hebben het verenigingsgevoel nodig om ons door deze lastige tijd heen te worstelen; badminton als sport heeft het al moeilijk genoeg en vooral de jeugd is maar moeilijk te motiveren om te gaan bewegen, laat staan te gaan badmintonnen. Andere sporten zijn veel populairder, maar de meeste jeugd hangt het liefst op de bank te Switchen tussen mobiel en Playstation.

Mijn visie is dat we daarom ook de samenwerking met de andere verenigingen aan moeten gaan; kijken waar we elkaar kunnen aanvullen en zonodig over onze eigen schaduw heen stappen om de badmintonsport verder te brengen. We vissen als Leeuwarder badminton clubs met zijn allen in hetzelfde kleine vijvertje en worden geconfronteerd met precies dezelfde uitdagingen. Ik denk dat de tijd rijp is voor samenwerking en een gezamenlijke inspanning moeten gaan leveren om meer jeugd aan te trekken en de krachten te bundelen op de vlakken waar dat mogelijk is.

Daarnaast is de aansluiting met de rest van de seniorencompetitie uitermate belangrijk! Ik ben trots dat we in de 4e divisie, hoofdklasse en 1e klasse vertegenwoordigd zijn, maar we ontbreken als LBC in de 2e en 3e klasse regionaal en dat is gewoon zonde. Ik kijk er echt naar uit om als vereniging de degens te kunnen kruisen met de andere verenigingen van Leeuwarden en omstreken. Als je interesse hebt om volgend seizoen in één van deze regionale klassen competitie te spelen, dan kun je voor opgave of vragen terecht bij de technische commissie. Er zijn opties voor zowel door de week als in het weekend.

Voor ons eerstvolgende LBC toernooi zou ik vanuit de recreantengroep heel graag een mooie afvaardiging zien in de “8,” daarmee trekken we mogelijk meer deelnemers aan vanuit andere verenigingen in de regio. Hou de aankondiging via Facebook en onze website in de gaten!

Het lijkt me duidelijk dat we als LBC bestuur voor een flinke uitdaging staan en ik zal daar als nieuwbakken voorzitter met plezier een bijdrage aan leveren!

Met sportieve groet,

Sjors Bijlsma
Pluumkebeuker