Vrijdag 22 april was het dan eindelijk zover. Het Jeugdkamp 2016 stond dit weekend in de planning! Al waren de weersverwachtingen niet al te best, we waren zeker van plan om er een geweldig kamp van te maken met verschillende binnen- en buitenactiviteiten. Bepakt en bezakt verzamelden alle kinderen zich op de parkeerplaats bij de Wiardahal. Vol spanning wachtten ze op wat er komen ging. En jeetje, wat nemen de kinderen toch elk jaar weer een spullen met zich mee, alsof ze een hele week weggaan in plaats van een kort weekend! Maar met dank aan de camper van Friso pasten alle spullen er toch in en konden we wegrijden! Op naar Bakkeveen!

Nadat de bedden waren opgemaakt en het eten achter de kiezen was, hebben we ons vooral vermaakt met het welbekende slagbal! Ben, de scheids, was niet altijd helemaal eerlijk, maar dat weerhield de enthousiaste spelers er niet van om zoveel mogelijk punten binnen te slepen! Na een dik uur slagballen werd het spel Ninja nog gedaan om daarna snel naar binnen te gaan om weer een beetje op te warmen! Het was immers best wel koud, al was niet iedereen het daar mee eens (sommigen liepen in een winterjas met handschoenen aan, terwijl anderen vrolijk in een T-shirtje rondliepen!). Terwijl de kinderen lekker aan het kletsen waren en spelletjes speelden, werd in het bos druk om hout gezocht. Nadat de zon onder was gegaan, werd het namelijk tijd voor een heus kampvuur! Met grote satéstokjes en twee grote zakken Marshmallows vertrok iedereen naar het kampvuur. De Marshmallows vielen behoorlijk in de smaak, kinderen deden zelfs zo voorzichtig met het verwarmen van de Marshmallows, dat er bijna geen zwarte Marshmallows ontstonden! Warm was het ondanks het vuur en het stilstaan niet echt, waardoor de kinderen al snel de echte warmte opzochten binnen bij de kachel. Na nog een avondwandeling door het bos, vele spelletjes en lange gesprekken was het bijna twee uur ’s nachts voordat de kinderen goed en wel in bed lagen en de begeleiders eindelijk ook naar bed konden!

Hoewel de kinderen er laat in lagen, waren ze er ontzettend vroeg uit. Al om zeven uur waren de eerste kinderen te horen en om acht uur stonden een aantal fanatiekelingen al te wachten om hun corveetaak uit te mogen voeren (ontbijt klaarmaken). Aangezien de begeleiders nog lekker in hun bedje lagen, en ze acht uur toch wel een beetje aan de vroege kant vonden, lieten ze de kinderen mooi even wachten, sorry, Jimme, Dana en Selina! Na het ontbijt (inmiddels waren Julia, Erik, Jannie, Tycho en Tobias ook gearriveerd) was het tijd voor het eerste echte spel. Letters verstopt in een bos moesten gevonden worden om er daarna een slagzin van te puzzelen! Met een beetje hulp van de begeleiding had elk groepje de puzzel opgelost en stond er op elk briefje de slagzin: Kou en regen daar kunnen wij wel tegen! Toepasselijk, want tijdens het spel werden we inderdaad getroffen door enkele hagelbuien!

Na de lunch stond het Ren Je Rot K(r)amp op het programma. Het strandballenspel, een ei-lepel-estafette, kruiwagentje, levend memory en een letterquiz werden door ieder groepje gedaan. Onderbroken door wederom een hevige hagelbui (waar we nu wel voor konden schuilen), was het groepje van Hidde, Nicole, Selina en Marlynn de beste. Opnieuw werden er in de middag vele bord- en kaartspellen gespeeld en rond een uur of zes, waren er na anderhalf uur pannenkoeken bakken, genoeg pannenkoeken om binnen een half uur opgegeten te worden! Bedankt Ben, Erik, Sjoerd en Julia, ze waren heerlijk!

Na een tweede potje slagbal was het om acht uur tijd voor Levend Bingo! Er werd gezocht naar allerlei verschillende voorwerpen, die zo snel mogelijk verzameld werden om als eerste Bingo te kunnen roepen! Het was een spannende strijd, want nadat bijna alle nummertjes omgeroepen waren, ging het er nu echt om wie het snelst alle spullen bij elkaar had kunnen sprokkelen. Uiteindelijk had het groepje van Hidde, Eliza, Nicole en Selina gewonnen!

Nadat het donker genoeg was, was het tijd voor het Dieren-Geluiden-Spel. Kinderen en vooral de begeleiders moesten zich warm genoeg aankleden voor dit bosspel. Begeleiders hadden alles uit de tas getrokken om het maar niet koud te hoeven krijgen: met meer dan vier verschillende laagjes, een extra bodywarmer, een regenpak en een fleecekleed aan konden de begeleiders er tegenaan. Achteraf bleken de warme kleren niet echt nodig, want alle kinderen hadden alle dieren na een klein half uur al gevonden! Niet dat dat erg was, want het begon net weer te regenen. Het groepje van Hidde was het snelst. Voor de oplettende lezer, komt de naam Hidde heel vaak voor. Nou dat kan kloppen, want Hidde heeft vandaag alle spellen gewonnen! Goed gedaan, Hidde! Na wat chips en cola en een aantal spelletjes, lag iedereen rond half één op bed om heerlijk te gaan slapen, uitgeput van deze drukke dag!

En slaap hadden ze hard nodig, want zondagochtend sliep iedereen lekker uit. Maar om half negen was het dan toch echt tijd om de kinderen wakker te maken. Door middel van een prachtig toeter- en pannenconcert van Julia en Sjoerd werden ze uit dromeland gehaald. Nadat alle spullen weer waren ingepakt, de dikke bende van gras, zand en modder was schoongeveegd en er een foto was gemaakt, reden we naar het zwembad in Drachten. Twee grote baden met matten, een opblaasbare survivalroute, een glijbaan en een bubbelbad zorgde voor veel vermaak. Pas na dik vier uur was iedereen uitgezwommen. Met een ijsje als afsluiter was het tijd om zich om te kleden. De ouders stonden inmiddels al te wachten bij de uitgang om de kinderen weer naar huis te brengen.

Om kwart voor vijf stond iedereen weer op de parkeerplaats bij de Wiardahal, precies 48 uur later, het weekend was alweer voorbij: de tijd was weer veel te snel gegaan. Een jeugdkamp vol met enthousiaste kinderen, leuke spellen, veel te veel chips en koekjes, veel te weinig slaap en een paar mooie uitspraken (zie hieronder), was het nu echt tijd om naar huis te gaan, opzoek naar ieders eigen bed! Wij, als begeleiding hebben het in ieder geval ontzettend naar onze zin gehad! Bedankt voor de gezelligheid allemaal en tot volgend jaar!

Uitspraken:
Nora loopt ergens achteraan in het donkere bos gezellig te kletsen met Jet. Totdat ze ineens stopt en hevig schrikt: “O, daar staat een boom!” zegt ze. Verrassend, Nora, een boom in een bos!

Dana zit in het zwembad haar ijsje lekker op te eten, totdat ze zich beseft dat dit het einde van het weekend is. “We worden zo meteen toch niet opgehaald? Kunnen we niet gewoon hier overnachten in het zwembad, het was zo leuk!”. Uhm, nee Dana, overnachten in een zwembad, lijkt me geen goed idee!

Hidde: “Ik ben nog jong en Sjoerd is al heel oud, want hij heeft een baard!” Oké Hidde, en Ben, Bernado, Erik en Friso dan? “Ja, die zijn jonger dan Sjoerd, want die hebben nog geen baard.”

We zitten aan het ontbijt de kletsen over beleg op brood. Josefien: “Pindakaas met bruine suiker op brood is zoooo lekker, maar ik heb het zelf nog nooit gehad!” Hoe weet je dan dat het zoooooo lekker is, Josefien!

Marlynn laat tijdens het ontbijt de korstjes van haar tweede boterham op het bord liggen. Jet vraagt: “Eet je die korstjes niet op Marlynn?” Marlynn: Nee, korstjes vind ik niet lekker, die eet ik nóóit! O, nee? Waar zijn de korstjes van de eerste boterham dan gebleven? Ja, die heb ik toch net opgegeten?!

Op de terugreis werd bij Marinda in de auto het spelletje “raad de leeftijd van de begeleiding” gespeeld. Sjoerd werd door Damian, Hidde, Marlynn en Selina ingeschat als “minstens 50”. Ai…

Bij het dierengeluidenspel werd Julia aangezien voor een berg. Het was ook wel erg donker in het bos..

Dana en Marlynn staan te wachten bij de ingang van het zwembad en merken op dat Julia er niet is. “Waar is Julia gebleven?” vraagt Marlynn. “Oh, die is achtergebleven in Bakkeveen. Ze is alvast richting Leeuwarden aan het lopen, dan is ze mooi rond kwart voor vijf bij de Wiardahal net als wij?” zegt Jet. “Echt, waar?” vraagt Dana, “Maar is dat dan niet heel erg ver?”. Ja, Dana dat is heel erg ver, denk je nu echt dat we iemand lopend naar huis sturen?!

Dana is met Jimme, Jenita, Josefien en Jet het spel Ligretto aan het spelen (een spel dat draait om snelheid). “Ik vind dit maar een stom spel, jullie leggen die kaarten er allemaal veel te snel op!”. Uhm, ja Dana, dat is ook de bedoeling!
IMG_1183